نشانه های 9 هزار ساله روستانشینی در تپه ولیکی در 8 کیلومتری شمال شهر نکا کشف و آثار متنوعی از جمله ابزار‌های سنگی و سفال دوره‌های مختلف از آن یافت شد ...

شرق مازندران : مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران از کشف یکی از نخستین استقرارگاه‌های روستانشینی دوره نوسنگی مربوط به ۹ هزار سال قبل در تپه ولیکی شهرستان نکا استان مازندران خبر داد.

سیف‌الله فرزانه با اشاره به‌احتمال تخریب تپه ولیکی به دلیل فعالیت‌های کشاورزی و باغداری گفت: به‌منظور نجات این محوطه برنامه تعیین عرصه و حریم این محوطه به سرپرستی حسین نعمتی کارشناس حوزه میراث‌فرهنگی از تیرماه سال جاری آغاز شده و هم اکنون در حال انجام است.

او با بیان اینکه در این پروژه ۱۹ گمانه در قسمت‌های مختلف محوطه به‌منظور تعیین عرصه و حریم آن ایجاد و آثار متنوعی از جمله ابزار‌های سنگی و سفال دوره‌های مختلف از آن یافت شد، افزود: این محوطه معرف دوره‌های اسلامی تا نوسنگی با سفال است، اما استقرار مهم و اصلی آن دوره نوسنگی با سفال را در برمی‌گیرد. مطالعه یافته‌های فرهنگی در این محوطه، به‌خصوص سفال‌ها نشان‌دهنده کنش‌های فرهنگی منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای است.

فرزانه در ادامه گفت: سفال‌های نوسنگی محوطه تپه ولیکی قابل‌مقایسه با سفال‌های غار هوتو و کمربند است، سفال‌ها دارای نقوش نردبانی و شطرنجی به رنگ‌های قرمز تا قهوه‌ای به روی لعاب کرمی تا قرمزرنگ و بر روی لبه هستند که پیش‌ازاین در کاوش محوطه توق تپه نیز مشاهده شده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران ابراز امیدواری کرد با کاوش افقی و گمانه‌های لایه‌نگاری در تپه ولیکی اطلاعات مربوط به معیشت و حضور گونه‌های اهلی که تاکنون داده قابل‌اطمینانی از آن یافت نشده، نحوه ساخت محصولاتی، چون سفال و ابزار‌های سنگی و روابط و پیچیدگی اجتماعی در این دوره تا حدودی بیشتر مطالعه و مشخص شود.

محوطۀ باستانی تپه ولیکی در دشت نکا ۸ کیلومتری شمال شهرستان نکا و ۱۴،۵ کیلومتری جنوب دریای مازندران قرار دارد.

 

 

( تصویر خبر آرشیو)