نوبخت در انتقاد تند به استعفای قاضی زاده هاشمی به جدال‌های گذشته وزارت بهداشت با وزارت رفاه علی ربیعی اظهار کرد: یک مدتی وزارت تعاون و دکتر ربیعی زحمتکش مورد خطاب بود...

شرق پرس: واعضی رییس دفتر رییس جمهور استعفای وزیر بهداشت را در حالی تائید کرد که در جمع خبرنگاران گفت : «وزیر بهداشت استعفایش را تقدیم رئیس‌جمهور کرده است، ولی از آنجایی که رئیس‌جمهور، قاضی‌زاده هاشمی را مدیر لایقی می‌دانند، تاکنون مقاومت کرده و استعفای ایشان را نپذیرفته است تا با رایزنی، مشکل حل شود.»

در روز‌های اخیر وضعیت وزیر بهداشت دستخوش بحث‌های فراوانی شده است. روز یکشنبه دهم دی ماه الیاس حضرتی، نماینده تهران در در توئیتی خبر استعفای حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت ایران و حضور نیافتن او در جلسات هیات دولت را اعلام کرد.

الیاس حضرتی دلیل استعفای قاضی زاده هاشمی را اعتراض به “کاهش بودجه سلامت” عنوان کرد. برای سازمان بیمه سلامت ۱۲ هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه ۹۸ تصویب شده که یک‌دوم تا یک‌سوم کمتر از بودجه درخواستی این سازمان است.

در همین حال امروز نیز سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد قاضی زاده هاشمی چهارشنبه هفته گذشته استعفا داده و از روز دوشنبه نیز با معاونانش در وزارتخانه خداحافظی کرده است.
محمود واعظی، رییس دفتر روحانی استعفای وزیر بهداشت را در راستای مباحث بودجه عنوان کرد.
واعظی در ادامه با تاکید بر این که “مسئله امروز ما با گذشته متفاوت است”، افزود: «به دلیل جنگ اقتصادی، سازمان برنامه و بودجه از نظر بستن بودجه با محدودیت‌هایی روبه‌رو است و امیدواریم با گفتگو‌هایی که انجام می‌شود این مسئله تا امروز حل شود.»
هنوز دقیقا مشخص نیست که قاضی زاده هاشمی در اعتراض به کدام بخش بودجه استعفا کرده است. در کنار بحث بودجه سلامت برخی گمانه زنی‌ها حاکی از این است که ماجرا به بحث پرداخت پاداش بازنشستگان وزارت بهداشت باز می‌گردد. این گمانه پس از انتشار ویدئویی از قاضی زاده هاشمی مطرح شد. در این ویدئو وزیر بهداشت می‌گوید: «مشکلی که بود و تصمیم من را جدی کرد، برای ادامه‌ ندادن همکاری، پاداش بازنشستگان بود. چقدر ما دویدیم دنبالش.»
او  اظهار کرد: «نمی‌شود در یک خانواده‌ای یکی عضو آموزش‌و‌پرورش است، یکی عضو وزارت بهداشت، آن یکی پاداش بازنشستگی‌اش را تا امسال بگیرد؛ ولی این یکی از سال ۹۴ نگیرد؟ شما که مال وزارت علوم را دادید، چرا مال ما را ندادید؟»
این سخنان نشان می‌دهد در این ماجرا پای محمد باقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه در میان است.
این گمانه زمانی تقویت شد که علی نوبخت برادر محمد باقر نوبخت و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با تاکید بر اینکه طرح استیضاح وزیر بهداشت در دستور کار مجلس قرار دارد اقدام قاضی زاده هاشمی را “فرار به جلو” خواند و به شدت از وزیر بهداشت انتقاد کرد.
علی نوبخت با بیان اینکه بودجه بخش سلامت و وزارت بهداشت در بودجه امسال افزایش یافته، عنوان کرد: «من مخالف افزایش بودجه وزارت بهداشت هستم، زیرا معتقدم زیادی بودجه به این وزارتخانه داده شده است و این پول در این وزارت‌خانه حیف و میل می‌شود.»
او در ادامه با انتقاد از استعفای حسن قاضی‌زاده هاشمی افزود: «اگر ما تحریم هستیم و دارو و تجهیزات پزشکی نباید برسد، آقای وزیر بیاید چه در دولت و چه در مجلس با استدلال بودجه دریافت کند و مشکل مردم را برطرف نمایند؛ فرار کردن معنا ندارد.»
علی نوبخت یکی از دلایل استعفای وزیر بهداشت را عدم موفقیت او در اجرای برخی برنامه‌های سیستم سلامت و بهداشت خواند و اظهار کرد: “ما یک ضرب‌الاجلی گذاشته‌ایم که تا پایان امسال کل پرونده‌های سلامت الکترونیک شوند، اما، چون این کار نکرده‌اند و بعید هم می‌دانم که از پسش برآیند، شعار می‌دهند که پول کم است و به درد مردم نمی‌توانیم برسیم پس کنار می‌رویم که باید گفت: اینچنین نیست. ایشان باید باشد، با صرفه‌جویی امور را اداره کند. “
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس همچنین با تاکید بر لزوم تحقیق و تفحص در وزارت بهداشت گفت: «ما معتقدیم که باید به حساب‌های وزارت بهداشت رسیدگی شود، من به عنوان یک کارشناس معتقدم که صلاح و انصاف نیست خزانه‌ای که از چند جا تحت فشار است، باز اینگونه آن را بفشاریم.»

حسن قاضی زاده هاشمی با وجود اینکه به عنوان وزیر میلیاردر شناخته می‌شود، اما از محبوبیت نسبی در میان مردم برخوردار است. طرح سلامت او که از ابتدای دولت یازدهم اجرا شد هزینه‌های درمان را برای شهروندان به شکل چشمگیری کاهش داد.

او همچنین از حمایت ویژه برخی مراجع همچون آیت الله مکارم شیرازی برخوردار است. قاضی زاده هاشمی از جمله وزرایی است که به شدت پرکار است و سفر‌های استانی فراوانی می‌رود، مواجه مستقیم او با مردم در سفر‌های مختلف بار‌ها خبرساز و گاهی حاشیه ساز شده است.
با این وجود طرح تحول سلامتِ قاضی زاده هاشمی مخالفان فراوانی دارد. این مخالفان بیشتر در میان جامعه پزشکی و پرستاری کشور هستند. مخالفان معتقدند این طرح به اتلاف منابع می‌انجامد و تاکنون نتوانسته است به اهداف خود برسد. آن‌ها همچنین این طرح را در راستای پزشک سالاری و افزایش شکاف درآمد پزشکان و پرستاران تفسیر می‌کنند. پرداخت‌های معوقه بیمارستان‌ها به پرسنل و پرداخت‌های معوقه بیمه‌ها به پزشکان و بیمارستان‌ها هم از دیگر انتقاداتی است که به این طرح وارد شده است.
با این حال حسن روحانی در مراسم تحلیف دور دوم ریاست جمهوری‌اش، طرح تحول سلامت را در کنار برجام به عنوان دو دستاورد بزرگ دولت اولش قلمداد کرد.
در سال‌های گذشته قاضی زاده هاشمی و وزارت بهداشت بار‌ها برای اجرای طرح سلامت با بیمه‌ها و وزارت رفاه دچار اختلاف شده‌اند. این اختلافات در زمان وزارت علی ربیعی در وزارت رفاه به اوج خود رسیده بود. تا جایی که در دولت دوازدهم قاضی زاده هاشمی برای ماندن در دولت شروطی را مطرح کرد.
انتقاد تند نوبخت
پس اتفاقات اخیر امروز محمد باقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه با ادبیاتی بسیار تند از وزیر بهداشت انتقاد کرد. او گفت: «بنده هم می‌توانم در جمع بازنشستگان شرکت کنم و بگویم پول به شما داده نشده، اگر الان و با دستمالی اشکم را هم پاک کنم؛ این که مشکل بازنشستگان را حل نمی‌کند. چطور شد بازنشستگان دو تا دستگاه دیگر حل شد، اما این بازنشستگان حل نشد؟»
نوبخت همچنین با اشاره به جدال‌های گذشته وزارت بهداشت با وزارت رفاه علی ربیعی اظهار کرد: «یک مدتی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و دکتر ربیعی زحمتکش مورد خطاب بود. اصلا آن سازمان بیمه سلامت هم کنده شد و به وزارت بهداشت برده شد. اگر می‌خواهید سازمان برنامه و بودجه را هم بکنیم و ببریم آنجا بگذاریم؟ می‌خواهید ما هم مستعفی شویم. این‌ها که مشکل کشور را حل نمی‌کند.»
گمانه زنی بر سر جانشینان
با این اوصاف با وجود اینکه محمود واعظی گفته که حسن روحانی به دنبال حفظ قاضی زاده هاشمی است، اما شواهد نشان می‌دهد، اختلاف ریشه دار است و به راحتی قابل حل و فصل نیست.
در همین راستا در روز‌های گذشته گمانه زنی‌هایی درباره جانشین قاضی زاده هاشمی مطرح شده است.
ابتدا گفته می‌شد رییس جمهور پیشنهاد سرپرستی وزارت بهداشت را به علی نوبخت حقیقی برادر محمد باقر نوبخت داده که مورد پذیرش واقع نشده است. پس از آن نام علی اصغر پیوندی و محمدباقر لاریجانی یکی دیگر از برادران لاریجانی به عنوان گزینه‌های بعدی این وزارت‌خانه مطرح شده است.

به گزارش فرارو, محمد باقر لاریجانی در حال حاضر معاون آموزشی وزیر بهداشت است. علی اصغر پیوندی نیز هم اکنون رییس جمعیت هلال احمر و رییس سازمان نظام پزشکی تهران است.