شرایط بد اقتصادی ایران البته برای ترکیه خیلی هم خوب است، اما این مشکل مقامات و بنگاه‌های ترکیه‌ای نیست که برای رشد و شکوفایی کشورشان تلاش می‌کنند
شرق پرس: در شرایطی که اوضاع اقتصادی کشور به شکلی بی سابقه دچار آشفتگی شده، هر روز خبر تازه‌ای از فساد کوچک و بزرگ منتشر می‌شود و بازار ارز و سکه با هیچ مُسکنی آرام نمی‌شود، کشوری در همسایگی‌مان از فرصت استفاده کرده و سرمایه‌های انسانی و اقتصادی ایران را یک به یک جذب خودش می‌کند.
تنها نگاهی به خبر‌های یکی دو روز گذشته نشان می‌دهد چگونه ترکیه با فراهم کردن امکانات مناسب در حال کشیدن شیره ایران است: از جذب گردشگر و سرمایه‌گذار گرفته تا نخبه‌ها و دانشجویان.
قصه هجوم گردشگران ایرانی به سواحل و بازار‌های ترکیه هرچند تکراری شده، اما آمار‌های منتشره نشان می‌دهند که این موضوع سال به سال بدتر هم شده است. هفته گذشته جلال ابراهیمی، دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه، در گفتگو با ایسنا اظهار داشت که در چهار ماهه گذشته، ترکیه میزبان ۸۰۰ هزار ایرانی بوده است که حدود ۱.۶ میلیارد دلار درآمد برای این کشور به همراه داشته است.
سال گذشته ارکان چچن ، عضو انجمن کارگزاری‌های گردشگری و سفر خاورمیانه و نماینده بازار ایران، در گفتگو با خبرگزاری آناتولی ابراز امیدواری کرده بود که ایرانی‌ها به زودی با پشت سرگذاشتن آلمان، بیشترین گردشگران خارجی ترکیه را تشکیل دهند. به گفته چچن بسیاری از فروشگاه‌ها به فکر نصب تابلو‌های فارسی و استخدام افراد فارسی زبان افتاده اند.
سفر ۸۰۰ هزار ایرانی در چهارماهه گذشته به ترکیه در حالی صورت گرفته است که در شش ماه نخست سال ۲۰۱۷ کمی بیشتر از ۳۳۰ هزار ایرانی راهی این کشور شده بودند.
هزینه ایرانی‌ها در همسایه شمال غربی به گردشگری محدود نمی‌شود. گزارشی که مرکز آمار ترکیه به تازگی منتشر کرده است نشان می‌دهد که ایرانی‌ها سال جاری میلادی ۹۴۴ واحد مسکونی در این کشور خریداری کرده اند که سه برابر مدت مشابه سال قبل از آن است. اخذ مجوز اقامت و نوسانات نرخ ارز در ترکیه و کشور‌های همسایه مهمترین علت‌های این افزایش خرید ذکر شده اند.
البته خروج سرمایه مالی به ترکیه تنها به دست خود ما انجام نمی‌شود. آنگونه که سینان اونجل، رئیس اتحادیه برند‌های ترکیه می‌گوید، سال گذشته میلادی شرکت‌های ترکیه‌ای ۱۹۹ نمایندگی و فروشگاه در ایران افتتاح کرده اند تا به این ترتیب ایران پشت سر روسیه، عربستان سعودی و قزاقستان در رتبه چهارم مقاصد نمایندگی‌های شرکت‌های ترکیه‌ای جا بگیرد.
این کشور دوست و همسایه علاوه بر جذب ثروت شهروندان ایرانی، برنامه‌ای هم برای کشاندن نخبگان ایرانی به خاک خود دارد. این موضوع را بهرام صلواتی، عضو هیات علمی موسسه مطالعات جمعیتی وزارت علوم ایران، در گفتگو با ایلنا مطرح کرد. به گفته صلواتی طبق آمار یونسکو در سال ۲۰۱۶ نزدیک به ۵ هزار دانشجوی ایرانی در ترکیه تحصیل می‌کرده اند که پس از آمریکا دومین مقصد این قشر آینده‌ساز است.
او این هشدار را هم مطرح کرد که «موج جدید مهاجرت دانش‌آموختگان ایران به دلیل شرایط بد اقتصادی در راه است».
شرایط بد اقتصادی ایران البته برای ترکیه خیلی هم خوب است، اما این مشکل مقامات و بنگاه‌های ترکیه‌ای نیست که برای رشد و شکوفایی کشورشان تلاش می‌کنند و راه را با برداشتن موانع برای جذب سرمایه‌های مالی و انسانی دیگر کشور‌ها هموار می‌کنند.
مردم را هم نمی‌توان سرزنش کرد که چرا برای حفظ دارایی هایشان در خارج از ایران خانه می‌خرند، برای داشتن یک تفریح ساده و بدون حاشیه که کم هزینه‌تر از رفتن به جزیره کیش است راهی استانبول می‌شوند، یا تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه را به دشواری‌های ورود به دانشگاه‌های ایران که آینده روشنی هم در پی ندارد ترجیح می‌دهند.
پاسخگوی این وضعیت باید تمام مسئولینی باشند که در کارشان کوتاهی می‌کنند یا اساسا توان مدیریت ندارند و پیامد حضورشان فروریختن آوار تورم، دزدی، کم آبی، ناکارآمدی، بی اعتمادی و در یک کلام ناامیدی، بر سر مردم است.
.
  • منبع خبر : پارسینه