محدوده‌ای به وسعت 10 هزار هکتار در میانکاله پوشیده از درختچه‌های انار است که هر ساله و در فصل برداشت این محصول ارگانیکِ شبه‌جزیره با تدابیری که اداره‌کل حفاظت محیط زیست مازندران و اداره تابعه در شهرستان بهشهر انجام می‌دهد، برداشت انار انجام می‌شود تا کمترین خسارت به درختچه‌های انار و محیط زیست میانکاله وارد شود.

 

پناهگاه حیات وحش میانکاله، امسال شاهد یکی از بهترین سال‌های خود در فصل برداشت انار بود زیرا علاوه بر استحصال حدود ۸۰۰ تن انار از درختچه‌های خودروی آن و ایجاد اشتغال، کمترین خسارت به این ذخیره‌گاه زیست‌کره وارد شد.

 

 

 anar-miankale20

 

به گزارش شرق پرس به نقل از فارس پناهگاه حیات وحش میانکاله به وسعت ۶۸.۸ هزار هکتار با دو اکوسیستم آبی و خشکی شامل خلیج و شبه‌جزیره بین‌المللی نقش مهمی در حفظ حیات زیست‌ کره دارد.

 

از آنجا که موضوع گزارش درباره برداشت انار از شبه‌جزیره میانکاله است باید بدانیم که در پهنه بزرگ این پناهگاه حیات وحش، محدوده‌ای به وسعت ۱۰ هزار هکتار پوشیده از درختچه‌های انار است که هر ساله و در فصل برداشت این محصول ارگانیکِ شبه‌جزیره با تدابیری که اداره‌کل حفاظت محیط زیست مازندران و اداره تابعه در شهرستان بهشهر انجام می‌دهد، برداشت انار انجام می‌شود تا کمترین خسارت به درختچه‌های انار و محیط زیست میانکاله وارد شود.

 

ساماندهی ۷ شرکت تعاونی برای برداشت انار

 

رئیس حفاظت محیط زیست شهرستان بهشهر اظهار داشت: امسال با توجه به تصمیمی که از سوی محیط زیست گرفته شد، کار ساماندهی انار وحشی میانکاله توسط هفت شرکت تعاونی صورت گرفت.

 

زمان رضااحمدی تصریح کرد: این افراد به نوعی با مسائل زیست محیطی آشنا بودند و با به کارگیری جوامع محلی و آموزش‌هایی که توسط کارشناسان به کارگران ارائه شد، برداشت انار میانکاله ۲۶ مهر آغاز و ۱۱ آبان به پایان رسید.

 

وی بیان داشت: با انجام این ساماندهی، هیچ مشکل زیست‌محیطی از جمله ریخت و پاش زباله، ورود افراد متفرقه به داخل منطقه، آتش‌سوزی، تخریب زیستگاه، قاچاق و قطع درختان انار را نداشتیم.

 

این مسئول با بیان اینکه برداشت انار در خارج از منطقه زون امن انجام شد، افزود: از مجموع ۱۰ هزار هکتار درختچه‌های انار در میانکاله، حدود ۵۰ درصد آن در زون امن و بقیه در خارج از آن قرار دارد که قابل برداشت است و آنچه در زون امن قرار دارد برای حیات گونه‌های جانوری، باید بماند.

 

برداشت حدود ۸۰۰ تن انار از میانکاله

 

مسئول اجرای طرح ساماندهی انار میانکاله در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در بهشهر، گفت: امسال ۴۰۰ کارگر و ۱۲ سرکارگر برای انجام بهتر برداشت انار از پناهگاه حیات وحش میانکاله، ساماندهی شدند.

 

رضا ابوطالبی تصریح کرد: تمامی این افراد در قبل، حین و بعد از برداشت انار توسط یکی از کارشناسان محیط زیست از آموزش‌های لازم برای استفاده، حفظ و نگهداری این گونه‌های منحصر به‌فرد گیاهی بهره‌مند شدند و محیط زیست نیز روزانه به تعدادی از کارگران خوب، هدیه‌ای تقدیم می‌کرد.

 

وی با بیان اینکه امسال بهترین سال برداشت انار از میانکاله را پشت سر گذاشتیم، تصریح کرد: زمان مناسب، استفاده از نیروهای کار بلد، جلوگیری از قاچاق، نظارت خوب و قیمت مناسب باعث شد تا سختی کار با شیرینی به پایان برسد.

 

مسئول اجرای طرح ساماندهی انار میانکاله در ادامه گفت: از ۲۶ مهر تا ۱۱ آبان زمان برداشت انار بود که توسط محیط زیست به ما اعلام شد، در این مدت فقط چهار روز آن را به دلیل بارندگی و تعطیلات، کار انجام ندادیم و عوارضی که در این طرح گرفته شد، ۷۱۵ تن است اما به طور کلی با احتساب همه احتمالات، ۸۰۰ تن انار برداشت شد.

 

ابوطالبی درباره نحوه فروش انار،به فارس گفت: در ورودی پناهگاه حیات وحش میانکاله یک بازارچه فروش انار تدارک دیده شده بود و از این طریق به فروش رسید.

 

وی تصریح کرد: در مجموع طبق عوارض دریافت شده، ۱۳هزار کیسه ۵۵ کیلویی و ۸۰ کیلویی از انار میانکاله به ترتیب به قیمت تعادلی ۲۵ و ۱۲هزار تومان به فروش رفت با این توضیح که از هر کیسه ۵۵ کیلویی، ۳ هزار تومان و از هر کیسه ۸۰ کیلویی نیز ۵ هزار تومان عوارض دریافت شد.

 

این فعال محیط زیست در پایان گفت: بخش زیادی از عواید حاصل از فروش انار توسط تشکل‌های زیست محیطی و جوامع محلی، صرف تجهیز و نگهداری از میانکاله و فعالیت‌های زیست محیطی می‌شود که از جمله آن می‌توان به فنس‌کشی، تعمیر دکل دیده‌بانی، نظافت و جمع‌آوری زباله اشاره کرد.

 

انار میانکاله برای تهیه رب انار بسیار مناسب است

 

رئیس جهادکشاورزی شهرستان بهشهر نیز درباره ویژگی‌های انار میانکاله به خبرنگار خبرگزاری فارس در بهشهر، گفت: انار میانکاله به صورت درختچه‌ای و ارگانیک است که بشر هیچ دخالتی در آن ندارد.

 

غلام‌رضا قنبری تصریح کرد: این گونه از انار، مصرف تازه‌خوری ندارد و بیشتر به صورت دان انار و تهیه رب انار استفاده می‌شود که رب انار بسیار خوبی دارد.

 

وی بیان داشت: ترشی و تلخی انار میانکاله نسبت به سایر انارهای ترش و خودروی منطقه بیشتر است، برداشت آن طبق تمهیدات محیط زیست انجام می‌شود اما پیشنهاد می‌کنیم اگر زمان برداشت آن از ۱۵ آبان به بعد اختصاص داده شود، تندی و تلخی آن از بین برود.

 

 میانکاله داری تنها جنگل انار ترش در خاورمیانه است

 

طراح ساماندهی انار میانکاله نیز اظهار داشت: اهمیت محصولات ارگانیک و بیولوژیک در کشورهای توسعه یافته حداقل دو برابر محصولات عادی است و امیدواریم این موضوع در کشور ما نیز اهمیت و ارزش خود را به دست آورد.

 

علی ابوطالبی عنوان کرد: پناهگاه حیات وحش میانکاله تنها جایی از خاورمیانه است که جنگل انار دارد.

 

وی تصریح کرد: میانکاله دارای ۲۰ هزار هکتار خشکی است که حدود ۱۰ هزار هکتار آن دارای پوشش درختچه‌های انار ترش خودرو است.

 

این کارشناس محیط زیست در پاسخ به اینکه طرح ساماندهی برداشت انار میانکاله چه مزیت‌هایی دارد، به فارس گفت: مهم‌ترین آن، حفاظت از میانکاله و برقراری تعادل و تعامل بین طبیعت و کاربری اصولی از آن است، با این طرح به جای ورود روزانه ۶۰ هزار نفر به میانکاله و بر جا گذاشتن تبعاتی چون آتش‌سوزی، شکستن درختان و ریختن زباله، روزانه ۴۰۰ فرد آموزش دیده وارد پناهگاه شده و هم برای آنها ایجاد اشتغال شد و هم آسیبی به این ذخیره‌گاه زیست‌کره نرسید.

 

وی در پایان گفت: در زمان برداشت انار و پس از آن، ۱۰ تن زباله جمع‌آوری و پناهگاه نیز پاکسازی شد.

 

هدف از نوشتن این گزارش نگاه به بعد مالی در برداشت انار میانکاله نبود بلکه نشان دادن فعالیت تشکل‌های مردم نهاد در حفاظت از پناهگاه حیات وحش میانکاله است، نمی‌توانیم بگوییم مثلا چند صد میلیون تومان عاید مجموعه شرکت‌های تعاونیِ دست‌اندرکار در طرح ساماندهی برداشت انار میانکاله شده است زیرا این شرکت‌ها در واقع با هدف حفاظت از محیط زیست تشکیل شده‌اند.

 

نحوه فروش و آمارهایی که در بحث فروش ارائه شد، فقط برای اطلاع شهروندان و متقاضیان خرید این محصول ارگانیک بوده است.

 

باید خوشحال باشیم که پناهگاه حیات وحش میانکاله نیز در فصلی از سال، نیمی از میوه بهشتی انار را با انسان‌ها به اشتراک گذاشته و هم به ایجاد اشتغال و اقتصاد منطقه و هم به حفاظت خود کمک کرده است.

 

برداشت اصولی انار از میانکاله نشان داد که دوستی با طبیعت و احترام به محدودیت‌های زیست محیطی، به سود انسان و طبیعت است.