بی تردید رشد و ترقی ساری پس از قاجارها بوده‌است، نظام شهری نوین ساری از آن زمان باقی مانده‌است و ساری اولین شهر ایران بوده‌است که ساخت راه‌آهن سراسری ایران از آنجا آغاز گشت

 

 

شرق پرس: ساری مرکز استان مازندران در شمال ایران است.همچنین این شهر از بزرگترین شهر های ناحیهٔ شمالی ایران است ،این شهر دارای قدمت تاریخی کهن است.

 

 

 بنای ساری در هزاره‌های پیش از میلاد

 بنای ساری بر اساس روایت‌های متعدد به افراد بسیاری مشهور است، در سفرنامه‌های سیاحان آمده که مردم آن را به کیومرث پیشدادی، اولین پادشاه روی زمین به قول فردوسی نسبت می‌دهند، افرادی از جمله حمد اله مستوفی بنای آن را به تهمورث شاه دیوبند پشدادی نسبت می‌دهند، بسیاری از روی شواهد بر این باورند که تخت گاه شاهنشاه فریدون بر جهان بوده‌است، و اما تفریبا همگی بر این باورند که توس پور نوذر از نوادگان فریدون شاه و سپهسالار کیخسرو آن را بنا نموده و نام آن جا را توسان نامیده است، فرای حکایات میهنی ما، یونانیان باستان آن را زادراکارتا، پایتخت تمدن هیرکانیا، ذکر می‌کنند، اشپیگل شرق شناس و نئونازیست آلمانی آورده که نام ساری کنونی برگرفته از نام قوم سائورو بوده که پیش از هجوم اقوام آریایی به ایران در شهر باستانی اسرم، که هم اکنون نام دهی در ۱۰ کیلومتری ساری است، زندگی می‌کرده‌اند. ادوارد پولاک گمان دارد که نام ساری دگرگونی واژگانی سادراکارتا می‌باشد، دکتر اسلامی نیز در کتاب خویش نوشته که احتمال آنکه زادراکارتا از نام زردگرد، باشد نیز است

 

پس از اسلام

 

فرخان بزرگ به سال ۵۶ ساری را به کلی مرمت نمود. این شهر مورد توجه قارن، پادشاه بزرگ طبرستان، واقع گشت و پس از او، پایگاه فرمانروایی مازیار پور قارن بوده‌است و آثار نیک وی هنوز نیز باقی است و به پاس کوشش نیک این دو بزرگ مرد، دو خیابان مشهور ساری به نام آنهاست ساری در تاریخ خود سه بار پایتخت ایران بوده که آخرین بار در زمان اقامحمدخان قاجار بوده که پس از احساس خطر او از سوی شوروی پایتخت را به تهران منتقل کرد.

 

ساری نوین

بی تردید رشد و ترقی ساری پس از قاجارها بوده‌است، نظام شهری نوین ساری از آن زمان باقی مانده‌است و ساری اولین شهر ایران بوده‌است که ساخت راه‌آهن سراسری ایران از آنجا آغاز گشت و پس از رضاشاه و در هنگام جنگ جهانی دوم به تصرف نیروهای شوروی در آمد و پس از جنگ جهانی نیز فرودگاه بین المللی دشت ناز ساخته گردید و طرح‌های توسعه به سمت خاور به وجود آمد و پس از انقلاب نیز، جاده‌های اطراف شهر توسعه داده شد.

 

 

 

 

 میدان ساعت ساری

وقایع تلخ تاریخی

یکی از دلایل مهمی که باعث گردیده تا ساری در حالیکه یکی از مراکز تمدن و فرهنگ بوده‌است، نسبت به شهرهای دیگر از آثار تاریخی کمی برخوردار باشد، حوادث روزگار بوده‌است، چنانکه بر طبق مستندات تاریخی پس از اسلام حمله خلیفه عباسی، حمله مغول، حمله تیمور، حمله روس‌ها، حمله ترکمن‌ها، حمله دشمنان آقامحمدخان و سیل، زمین لرزه،آتش سوزی در ساری روی دادند.

 

  • سال ۲۹۸ حمله روس
  • سال ۳۲۳ سیلاب و طغیان  رود تجن
  • سال ۳۲۶ سیل و با گل و لای یکسان شدن ساری
  • سال ۴۲۶ حمله سلطان محمود غزنوی و ویرانی‌های وی
  • سال ۵۹۸ آتش سوزی در ساری
  • سال ۷۹۵ حمله تیمور و به خاک و خون کشیدن ساری و مردمانش
  • سال ۱۰۱۷ زمین لرزه بزرگی در ساری روی داد
  • سال ۱۰۴۵ حمله روس و آتش کشیدن فرح آباد و ساری
  • سال ۱۰۹۸ زلزله هولناک در ساری
  • سال‌های ۱۱۹۴-۱۲۰۵ جنگ‌های داخلی برادران و دشمنان آقا محمد شاه
  • سال ۱۲۲۳ زلزله بزرگ در ساری
  • سال ۱۲۳۵ بیماری طاعون
  • سال ۱۳۲۰ بیماری تیفوس

 

برخی آثار تاریخی ساری

 

مسجد حاج مصطفی خان

در سال ۱۲۷۳ مسجد حاج مصطفی خان سورتیجی ایجاد گردید و در محله چهارراه برق کنونی قرار دارد.

 

 

حمام وزیری

 

 این بنا نیز در مرکز شهر ساری و در کنار خانه کلبادی قرار دارد و از لحاظ نوع معماری، مصالح و ویژگیهای ساختمانی از ابنیه دیدنی و مشهور مازندران به شمار می‌رود. ان بنا نیز متعلق به دوران قاجاریه‌است.

 

آب انبارهای ساری

 

این آب انبار نیز در مرکز شهر ساری و در بافت قدیمی در نزدیکی خیابان قارن کنونی قرار دارد و به لحاظ نوع کاربری همچون آب انبار میرزا مهدی است.بلندای آن از کف آب انبار تا سقف آن ۴۰/۲۱ متر است.

تاریخچه ایران زمین

 

 

 

مخاطبان گرامی می توانند تاریخچه شهر و روستا خود به همراه تصاویر آن که در محدوده شهرستانهای شرقی مازندران قرار دارد برای سایت شرق پرس به آدرس ایمیل sharghpress@yahoo.com ارسال کنند تا بنام خود آنها در ستون فرهنگ و هنر درج گردد.