بارش شدید و وقوع سیلاب در استان های شمالی این گمانه زنی را در بین عموم تقویت کرد که آیا میزان بارش ها تاثیری در افزایش سطح خزر خواهد داشت یا خیر؟

به گزارش شرق پرس داریوش یوسفی کبریا عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل نظری متفاوت درباره تاثیر بارش ها و سیل اخیر در بالا آمدن آب دریای خزر دارد.

یوسفی کبریا در گفت و گو با ایرنا در اینباره اظهار داشت : همه امید دریای خزر به رودخانه هاست ولی تنها پنج درصد آب های دریای خزر مربوط به آبریز های شمال کشور همچون استان های مازندران، گیلان و گلستان می باشد.

مدیر سابق مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر با بیان اینکه حدود ۸۵ درصد حوزه آبریز دریای خزر مربوط به روسیه و رودخانه ولگاست، گفت: همچنین ۸ درصد این آبها از آذربایجان می باشد و بقیه کشورها اعم از قزاقستان و ترکمنستان بدلیل دارا بودن بیابان و کویر سهمی در آبریز دریای خزر ندارند.

یوسفی کبریا اظهار داشت: ایران بیشترین جمعیت ساحل نشین دریای خزر را دارد و هر نوع تغییری در تراز آب این دریاچه می تواند یک فرصت و یا یک تهدید همچون دهه ۷۰ برای مردم حاشیه آن به همراه داشته باشد.

وی با بیان اینکه ۸۶۵ کیلومتر از کل ساحل هفت هزار کیلومتری دریای خزر در اختیار ایران است، اظهار داشت: روسیه با دارا بودن بیشترین ساحل دریای خزر در حال حاضر با سد سازی های اخیر که تعداد ۱۳ سد می باشد موجب کاهش آب ورودی به دریاچه شده و این درحالی است که رودخانه ولگا با ۲۶۰ میلیارد مترمکعب در سال به عنوان بزرگترین حوزه آبریز دریای خزر۸۵ درصد آب دریای خزر را تامین می کند.

یوسفی کبریا گفت: شیب کم آب دریای خزر از سمت روسیه ، پائین آمدن تراز آب دریا در سواحل دریای خزر و موجب بروز شدیدترین صدمات به بخش های شیلات ، ناوبری و دریانوردی روسیه خواهد شد و از این جهت آنها مجبور به حفظ تراز آب دریای خزر هستند.

وی با بیان اینکه ۷۰ درصد حجم آب دریای خزر در حوزه ایران قرار دارد؛ افزود: عمق دریای خزر در حوزه ایران یک هزار و ۲۵ متر ولی در طرف روسیه بسیار ناچیز و آن هم حدود ۲ متر است و بدلیل تبخیر بالای آب دریای خزر ، حوزه آذربایجان بیشترین شوری را به خود اختصاص داده است.

این دکتری عمران – محیط زیست اظهار داشت: پیش روی آب دریای خزر اواخر بهار و اوایل تابستان بدلیل بارش باران های بهاری و آب شدن برف ها رخ می دهد و باید مقدار آبی که از حوزه های آبریز به دریای خزر می ریزد بیشتر از میزان تبخیر و برداشت آب باشد.

یوسفی کبریا بیان کرد: تنها امید دریای خزر رودخانه ها هستند که سد سازی می تواند جلوی ورود آب به دریای خزر را بگیرد و از سوی دیگر رودخانه های سالم نیازمند لایروبی، احداث پل های اصولی و جلوگیری از ساخت و ساز بی رویه می باشد.

دریای خزر دارای هفت هزار کیلومتر ساحل و ۴۰۰ هزار کیلومترمربع وسعت است که عمده آب آن از طریق رودخانه ولگا تأمین می شود و میزان شوری آب آن حدود ۱۲ گرم در لیتر است.

ایران دومین کشور با تراکم جمعیتی بالا در میان کشورهای حاشیه دریای خزر است و ثبت تراز آبی دریا و بررسی علت کاهش و یا افزایش آن در کنار حراست از حریم ساحلی هنگام پیشروی و پسروی آب برای مردم منطقه اهمیت زیادی دارد.