به عقیده نگارنده ،فیلم سینمایی آذر به نوعی می خواسته «رضا موتوری» زنانه شود اما نشده است. به گفته سازندگان اثرفیلم تصویری از استقلال طلبی زنانه را نشان می دهد. ولی منطق کلی فیلم به شدت ضعیف و زیر سؤال است
 
 نگاهی به فیلم سینمایی آذر / تقلا برای بقا به هر قیمت
  
شرق پرس: اولین ساخته محمد حمزه ای  بهمن ماه سال گذشته در بخش سودای سیمرغ سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر حضورداشت. به گفته سازندگان این فیلم ، «آذر» تلاش می کند داستان خود را ساده و روان برای مخاطب تعریف کند و از زیاده گویی پرهیز دارد. محمد حمزه ای بیش از یک دهه به عنوان دستیار کارگردان در کنار فیلمسازان مختلفی در سینما و تلویزیون فعالیت داشته و این بارکارگردان فیلمی با تهیه کنندگی نیکی کریمی است.
 
 
در خلاصه داستان فیلم چنین آمده بود:  ادامه زندگی بهای سنگینی دارد. فیلم در رابطه با تلاش زنی به نام آذر است که بعد از به زندان افتادن همسرش تلاش دارد کافه رستورانی را که به کمک همسرش راه انداخته اند بچرخاند، او که باید به جز تلاش برای امرار معاش، رضایت خانواده مقتول را نیز برای آزادی شوهرش بگیرد، دست به هر کاری می زند نتیجه  منفی می گیرد که اینها بدبختی و سیه روزی او را تصویر می کند.
 
بازیگران فیلم  نیکی کریمی ، حمیدرضا آذرنگ ، هومن سیدی ، لیلا زارع ، مائده طهماسبی ، فرید سجادی حسینی ، هستی مهدوی فر ، مهران نائل ، شیرین آقارضاکاشی ، مانیا علیجانی وپژمان جمشیدی هستند.
 
سال گذشته و در نشست پرسش و پاسخ فیلم «آذر» که با حضور اهالی رسانه و عوامل این فیلم در سالن سعدی برج میلاد برگزار شد. محمد حمزه‌ای  درباره اولین ساخته خود چنین گفت: نیکی کریمی قصد داشت به عنوان تهیه‌کننده با یک کارگردان فیلم اولی همکاری کند، در همین راستا من به او معرفی شدم و پس از چند جلسه برای ساخت این فیلم به نتیجه رسیدیم.
 
وی ادامه داد: ویژگی کاراکتر آذر فعال و شاداب بودن اوست به ویژه در پرده اول. در کل او فرد غم زده‌ای نیست.  آذر در موقعیت‌های مختلفی قرار می‎‌گیرد که موانعی بر سر راهش قرار دارد. در این فیلم قصد نداشتیم بر خلاف تصور، مردان را سیاه و زنان را سفید به تصویر بکشیم.
 
در ادامه نیکی کریمی هم درباره روند ساخت این فیلم و همکاری ‌اش با یک کارگردان فیلم اولی توضیح داد و گفت: یک سال به دنبال سرمایه برای ساخت این فیلم بودم. تولید آن هم یک ماه و نیم تولید کشید و بعد هم از اواخر آذر ۹۵کارهای فنی‌اش انجام شد.
 
کریمی افزود: از آنجا که فیلمنامه معمولا در سینمای ایران زیاد جدی گرفته نمی‌شود، می خواستم حتما فیلمنامه‌ام حرفی جدی برای گفتن داشته باشد. فیلمنامه را با احسان بیگلری و همسرش شروع و روی آن کار کردیم و در نهایت «آذر» ساخته شد.
 
وی درباره پاره‌ای از مسائل حقوقی در فیلم «آذر» نیز چنین توضیح داد: وکیلم فیلم را دیده است و همزمان مسائل حقوقی را چک می‌کردیم و سعی کردیم در فیلم تمام نکات لحاظ و رعایت شود.
 
در بخش دیگری از این نشست ، نیکی کریمی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه چرا اصرار داشتید با یک فیلم اولی کار کنید؟، گفت: زمانی که «شیفت شب» را ساختم تصمیم گرفتم از کسی که می‌خواهد فیلم اولش را بسازد، حمایت کنم. چون می‌دانم جوانان زیادی هستند که استعداد دارند و من آدمی هستم که نمی‎خواهم درجا بزنم و مدام می‌خواهم تجربه کنم.
 
اولین فیلم محمد حمزه‌ای  مشکلات زیادی دارد،  تقریبا ۴۵ دقیقه از وقت فیلم گذشت تا قصه شروع شود. به همین  دلیل  درهمان اولین اکران ویژه در برج میلاد ، برخی از تماشاگران اواسط فیلم سالن را ترک کردند. اما من برای نوشتن یادداشتی تا آخر نشستم و فیلم را تحمل کردم ، بقول یکی از دوستان منتقد : ” خیلی مهم است تو فیلمی بسازی که مردم نخندند. آن هم با موتورسواری یک خانم در شغل پیک موتوری.”
 
به عقیده نگارنده ، این فیلم به نوعی می خواسته «رضا موتوری» زنانه شود اما نشده است. به گفته سازندگان اثرفیلم تصویری از استقلال طلبی زنانه را نشان می دهد. ولی منطق کلی فیلم به شدت ضعیف و زیر سؤال است اما از همه این ها بی منطق تر دلیل خصومت و دشمنی پدر صابر است که در حقیقت عموی قاتل نیز به حساب می آید.
 
احسان بیگلری به عنوان نویسنده این فیلم، و محمدحمزه ای هر دو افراد مستعدی هستند اما در «آذر» دچار نوعی خود سانسوری شده اند. این فیلم  بر اساس اثر فیلمنامه نویس موفق سال گذشته ساخته شده است. فیلمی که نشان از پس رفت فیلمنامه نویس ” برادرم خسرو ” دارد و ناتوانی سازنده اش را در به وجود آوردن درامی سینمایی به  تماشاگر نشان می دهد.
 
محمد عمرانی – عضو انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی