با توجه به جوان بودن دماوند احتمال فعال شدن این آتشفشان وجود دارد چرا که تعداد زیادی آتشفشان در جهان وجود دارد که خاموش بوده و به ناگاه فعال شده اند

به گزارش شرق پرس سیدرمضان موسوی زمین شناس و عضو هیات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در گفت‌و‌گو با ایسنا با اشاره به فوران احتمال آتشفشان دماوند، اظهار کرد: علائمی که نشان دهد آتشفشان دماوند فعال شده است در منطقه وجود ندارد.

وی تصریح کرد: دماوند یک قله آتشفشانی است که بیش از ۲میلیون سال فعالیت آن آغاز شده و آخرین فعالیت آن نیز مربوط به ۴۰ هزار سال قبل است.

این زمین شناس با اشاره به اینکه در این مدت زمانی قله دماوند ۸ شرایط فیزیکی و شیمیایی را گذرانده است و انواع خاصی از مواد آتشفشانی را از دهانه خود خارج کرد، گفت: دماوند یک قله آتشفشانی مخروطی شکل است که از لایه های مختلفی تشکیل شده و انواع خروجی سنگ‌ها در لایه های آن قابل مشاهده است.

احتمال فعالیت مجدد آتشفشان دماوند

وی در پاسخ به این سوال که آتشفشان دماوند امکان فعالیت مجدد دارد یا خیر، اظهار کرد: این احتمال وجود دارد چرا که تعداد زیادی آتشفشان در جهان وجود دارد که خاموش بوده و به ناگاه فعال شده اند، به همین دلیل احتمال فعالیت آتشفشان‌ها پس از سال‌ها وجود دارد و دماوند نیز یک آتشفشان نیمه فعال و جوان، مربوط به دوره چهارم زمین شناسی(کوآترنر) است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری افزود: از دلایل نیمه فعال بودن آتشفشان دماوند می‌توان گفت که وجود چشمه های آب گرم با دمای بیش از ۶۰ درجه سانتی گراد و همینطور خروج گازهای سمی از دهانه آن دلایل فعالیت این آتش فشان است.

زمان آغاز فعالیت آتشفشان؛ نیازمند مطالعه با تجهیزات کارآمد

موسوی با بیان اینکه امکان فعالیت جدی با خروج گدازه ها و آب های گرم وجود دارد، تصریح کرد: زمان آغاز دقیق فعالیت آتشفشان دماوند نیازمند مطالعه بسیار جدی و با تجهیزات پیشرفته و به روز دنیا است.

این زمین‌شناس با بیان اینکه علائم فعلی نشان از فعالیت جدی و نزدیک این آتشفشان ندارد، گفت: از علائم آغاز آتشفشان تغییر محل چشمه های آب گرم و سرد، زلزله های مختلف در اطراف منطقه، رفتارهای غیرطبیعی از حیوانات، موجودات و همینطور تغییرات پوشش گیاهی در منطقه است که خوشبختانه تاکنون این علائم در منطقه مشاهده نشده است.

پیامدهای ناشی از آتشفشان دماوند مشخص نیست

موسوی در ادامه در پاسخ به این پرسش که فعالیت آتشفشان چه پیامدهایی می‌تواند داشته باشد، اظهار کرد: چون نوع رفتار دماوند برای آتشفشان مشخص نیست نمی‌توان پیش‌بینی کرد که از دهانه آن گدازه سرازیر می‌شود یا خیر و یا اینکه خاکسترهای آتشفشانی و سنگ های ریز و درشت فوران می‌کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در پایان گفت: در مجموع اگر آتشفشان دماوند فعالیتی داشته باشد باید علائمی مثل حرکت دامنه ها(مواد رسوبی)، رانش در جاده هراز، سرازیرشدن سنگ و ناپایداری در دامنه ها وجودداشته باشد که تاکنون این علائم مشاهده نشده است پس آثار جدی از فعالیت آتش فشان دماوند وجود ندارد.