جمعی از باغداران شرق مازندران در شهرستان گلوگاه، وجود واسطه های خرید قبل از زمان برداشت، نبود خرید تضمینی، کمبود سردخانه و انبار ذخیره مرکبات، گرانی نهاده ها، نبود صنایع تبدیلی، افزایش دستمزد کارگران و قیمت کم محصولات را ازجمله مشکلات فراروی باغداری دراین منطقه برشمردند.

 

 

 

به گزارش شرق پرس کشاورزان با مشکلات عدیده ای مواجه هستند که یکی از اساسی ترین آنها بازاررسانی محصولات تولید شده است،حمایت همه جانبه دربخش خریدمحصولات باغی مستلزم مدیریت وبرنامه ریزی صحیح می باشد.

 

 

جمعی از باغداران شرق مازندران در شهرستان گلوگاه، وجود واسطه های خرید قبل از زمان برداشت، نبود خرید تضمینی، کمبود سردخانه و انبار ذخیره مرکبات، گرانی نهاده ها، نبود صنایع تبدیلی، افزایش دستمزد کارگران و قیمت کم محصولات را ازجمله مشکلات فراروی باغداری دراین منطقه برشمردند. آنها با توجه به درپیش بودن فصل برداشت مرکبات، نگران سلطه دلالان و واسطه ها بربازار این محصولات وخریدمرکبات به پایین ترین قیمت هستند.

 

 

سالانه یک میلیون و ‎۷۰۰هزارتن مرکبات ( ۴۰درصد مرکبات کشور) درمازندران تولید می شود که ارزش اقتصادی آن بیش از شش هزار میلیارد ریال تخمین زده می شود.

 

برداشت به موقع مرکبات هرسال ازابتدای آذر آغاز می شود و درصورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی تا اوایل دی ادامه دارد.

 

ولی امسال از اواسط آبان شروع شد درحالیکه بسیار ریز و سبز بود و به خارج از شهر منتقل شد.

 

 

یکی از باغداران به خبرنگار ما گفت: فروش پیش از موعد محصول مرکبات به دلالان ازسوی باغداران موضوعی تازه ای نیست، بلکه سال هاست باغداران به دلیل مواجه با چنین مشکلاتی ناگزیرند که محصولشان را با نرخ غیر واقعی و بسیارکم به دلالان بفروشند و متحمل ضرر شوند.

 

 

تولید سال جاری این محصول با وجود داشتن شرایط مساعد جوی نسبت به سال گذشته بسیار بیشتر است، اما چه فایده، سود حاصل از آن به جیب دلالان و واسطه ها می رود.

 

مسوولان امر باید با مدیریت صحیح و برنامه ریزی درست ، نسبت به رفع مشکلات باغداران فکری کنند زیرا دیگر انگیزه ای برای ادامه فعالیت دراین عرصه وجود ندارد.

 

با وجود این عده ای از باغداران منطقه برای نگهداری محصولاتشان ناگزیرند با صرف مبالغ هنگفتی آن را به خارج ازشهر حمل کنند که با توجه به هزینه بالای کارگری و حمل و نقل واقعا برای آنان مقرون به صرفه نیست.

 

 

در فصل برداشت مرکبات، این واسطه ها هستند که نبض بازار را در دست می گیرند و تعیین کننده نرخ این محصول هستند. تفاوت قیمت در فروش محصولات به واسطه ها با نرخ بالای آن را در بازار تا حدودی انگیزه ادامه تولید در باغداران را کاهش می دهد.

 

آنها همچنین اظهار داشتند: دولت باید درهمه بخش های کشاورزی برای فروش محصولات، قانون حمایتی مدون کند تا کشاورزان بتوانند بدون دغدغه برای خودکفایی کشور همت کنند.

 

 

یکی از اعضای اتحادیه باغداران در این باره گفت:دولت باید با اتخاذ ساز و کارهای تشویقی و ارائه تسهیلات قابل توجه و کم بهره، زمینه سرمایه گذاری بخش خصوصی را در منطقه فراهم کند.

 

وی همچنین گفت : وظیفه جهاد کشاورزی در زمینه ارائه خدمات به باغداران فقط به زمان تولید است، و فروش محصولات و برقراری شرایط مناسب برای باغداران را در ایجاد اتحادیه باغداران دانست که با توجه به ضرر و زیانی که سالهای گذشته برای این اتحادیه بوجود آمد امسال در خرید مرکبات انگیزه ای نداشته و تاکنون اقدام به خرید نکرده است ،به همین دلیل مرکبات خوب و با کیفیت این شهرستان توسط دلالان به خارج ازشهرستان منتقل می شود.

 

 

آقای امیرخانلو عضو سابق اتحادیه باغداران در این باره گفت: سال گذشته به دلیل عدم ارائه تسهیلات و بسیاری از مشکلات میلیونها ضرر کردیم و مقدار بسیار بالایی از مرکبات قبل از ورود به بازارخراب شده و در زمینهای اطراف دور ریخته شدو یا خوراک دام شد.

 

وی گفت: سوء استفاده از برداشت زود هنگام برخی ازمحصولات باغی به ضرر تولید ومصرف کننده است و برداشت زود هنگام مرکبات سبب خسارت به تولید کنندگان شد.

 

وی با اعلام اینکه ۱۰۰ هزار هکتار ازاراضی باغی مازندران مرکبات کشت می‌شود، گفت: بیش از ۷۰ هزار هکتار از اراضی مازندران تامسون کشت می‌شود.

 

وی با تاکید از اینکه انبارداران و سورتینگ‌داران باید مورد حمایت دولت قرار گیرند، بیان داشت: دولت با پرداخت تسهیلات وآموزش ذخیره‌سازی مرکبات به باغداران به بخش اقتصادی و پایداری اشتغال این حوزه توجه کند.

 

 

آقای خادملو از باغداران نمونه شهرستان گلوگاه در گفتگو با خبرنگارما گفت: بابت خرید هر کیسه فسفات حدود ۵۰هزارتومان پرداخت می کنیم، درحالیکه قیمت آن در گذشته حدود ۳۰ هزارتومان بوده است.

 

وی گفت:قیمت نهاده های باغی نسبت به سال گذشته چندین برابر شده ، هزینه حمل و نقل و دستمزد کارگر افزایش یافته ولی قیمت محصولات نسبت به سال گذشته تغییر محسوسی نکرده و این باغدار است که ضرر می کند.

 

 

حضور شبکه تعاون روستایی و تشکل های بخش کشاورزی در خرید محصولات کشاورزی موجب کاسته شدن دغدغه های تولید کنندگان و کشاورزان می شود.