گسترش دامنه اوقات فراغت موجب شده که نهادهای متولی برای گذران مناسب این اوقات به فکر برنامه ریزی مناسب برای جوانان باشند که استان مازندران نیز از این قاعده مستثنی نیست.

oghatferaghatپس از گذراندن اوقات تحصیلی و مطالعه مستمر و بی وقفه و فشار ذهنی و روانی ناشی از گذراندن آزمون ها و امتحانات، تعطیلات تابستانی در تأمین بخشی از نیازهای جسمی و روانی جوانان و نوجوانان مؤثر و بسیار خوشایند و لذت بخش است.

به گزارش شرق پرس, بر اساس استانداردهای بین المللی تعداد روزهای فراغت در بسیاری از کشورها ۶۰ روز در سال و این رقم در کشور ما ۹۰ روز است.

گسترش دامنه اوقات فراغت موجب شده که نهادهای متولی برای گذران مناسب این اوقات  به فکر برنامه ریزی مناسب برای جوانان  باشند که استان مازندران نیز از این قاعده مستثنی نیست.

این درحالی است که نتایج بررسی های کارشناسان امورجوانان اداره کل ورزش وجوانان مازندران نشان می دهد ۳۳ درصد جوانان، سازمان های مسئول اجرای برنامه های اوقات فراغت را می شناسند و ۶۷ درصد دیگر شناختی از این دستگاهها ندارند. از جمعیت ۳ میلیون و ۱۴۰ هزار نفری مازندران بیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در سن جوانی (۱۵تا ۳۵ سال) هستند.

اما در مازندران ۲۷ دستگاه اجرایی عضو ستاد ساماندهی اوقات فراغت جوانان هستند که هر یک بر اساس وظایف تعریف شده و اعتبارات مصوب، برنامه های ویژه ای اجرا می کنند. 

ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، اوقاف و امور خیریه، ورزش و جوانان، بسیج، سپاه،آموزش و پرورش،فنی و حرفه ای،بهزیستی،کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، کتابخانه های عمومی،جمعیت هلال احمر،دانشگاه ها و بسیج دانش آموزی از نهادهای متولی اجرای برنامه های ساماندهی اوقات فراغت در تابستان مازندران  هستند.

معاون پرورشی و فرهنگی آموزش  و پرورش مازندران در این باره ازفعال سازی ۸۰۰  پایگاه تابستانی برای اوقات فراغت دانش آموزان استان خبر داد و گفت: ۴۴ کانون فرهنگی – تربیتی برای غنی سازی اوقات فراغت دانش آموزان فعالیت می کنند.  

شعبانی با بیان اینکه  پارسال  در پذیرش طرح های اوقات فراغت دانش آموزان ۱۷ درصد کاهش داشتیم افزود: از مجموع ۳۸۰ هزار دانش آموز فقط ۱۰۰ هزار دانش آموز را توانستیم جذب این طرح کنیم که وجود برخی مشکلات مانند کیفیت پایین خدمات و تکراری بودن برنامه ها از دلایل آن است.

محمد شعبانی بر ضرورت تشکیل دبیرخانه دائمی اوقات فراغت در مازندران تاکید کرد و افزود: این برنامه ها نباید فقط به تابستان خلاصه شود بلکه باید در همه روزهای سال استمرار یابد.

رئیس سازمان بسیج دانش‌آموزی سپاه کربلای مازندران نیز با اشاره به اینکه سهم مازندران در اجرای اردوی جهادی ۱۴ هزار نفر است گفت: چهار هزار نفر در کار بهسازی محل تحصیل و ۱۰ هزار نفر در اردوی یک ‌روزه به منظور بهسازی اماکن مشخص شده همکاری می‌کنند.

رنجبر افزود: ۳۰۰ مدرسه برای بهسازی به بسیج سازندگی معرفی شد و سپاه برای هر دانش‌آموز ۱۵ هزار تومان هزینه می‌کند که حدود ۲۰۰ میلیون تومان در مدت سه ماه صرف می‌شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران هم نیز با بیان اینکه بودجه فرهنگی برای اجرای کامل و مناسب برنامه ها کافی نیست گفت: هر ساله این دغدغه ها مطرح می شود اما در عمل تغییری نمی بینیم.

حجت الاسلام ابراهیمی موازی کاری، ناهماهنگ بودن مدیران در اجرای طرح . کمبود اعتیبار را موضوعی تکراری اما حل نشده اعلام کرد و افزود: با وجود این مشکلات همچنان به اجرای طرح باید ادامه داد زیرا جوانان نباید قربانی این مسائل شوند. 

اندرواژ از کارشناسان علوم اجتماعی دانشگاه مازندران هم اوقات فراغت را زمان های مناسب برای بازیابی توان ذهنی و استراحت جسمی و روحی دانست و گفت: متأسفانه دیدگاه بهره ورانه درباره اوقات فراغت در جامعه هنوز وجود ندارد و مسئولان فرهنگی و اجتماعی بیش از گذشته باید به این امرتوجه کنند.

وی مشخص نبودن مدیریت اجرای برنامه ها، ناهماهنگی در برنامه ریزی، بی توجهی به تأثیر بودجه در اجرای برنامه ها و شعارزدگی مسئولان، موازی کاری دستگاه ها و دلخوشی مسئولان به آمارها برای ارائه گزارش عملکرد در پایان تابستان را از آفات و معضلات برنامه های اوقات فراغت دانست و افزود: تا زمانی که دیدگاه مسئولان درباره این طرح اصلاح نشود نمی توان انتظار بهبود روند اجرای برنامه ها و استفاده بهینه از ظرفیت های اوقات فراغت را در تابستان داشت. 

معاون عمرانی استاندار هم با پذیرش این چالش ها در اجرای طرح های اوقات فراغت گفت: در جلسات مرتبط با این موضوع، دغدغه های جوانان و نوجوانان در این باره مطرح می شود و آیین نامه اجرای برنامه ها برای هر دستگاه و شرایط همکاری و هماهنگی مدیران ابلاغ شد و بر اساس آن در پایان تابستان عملکرد دستگاه ها ارزیابی وبا مدیران کم کار برخورد خواهد شد.علی نبیان اعلام اسامی مدیران و نهادهای کم کار در رسانه ها و برخی توبیخ های اداری و اعتباری را از روش های برخورد با این مدیران اعلام کرد.

با این اوصاف باید تا پایان تابستان منتظر ماند و با ارزیابی کیفیت عملکرد مسئولان، شاهد اقدامات مدیران نظارتی باشیم اما امیدواریم با پایان یافتن تابستان شاهد فرافکنی مسئولان و جمله های تکراری مانند انشای تابستان خود را چگونه گذراده اید؟  نباشیم.

واحدمرکزی خبر